5 essentiële punten tweedehands trekhaak
Voor de aanschaf en montage van een gebruikte trekhaak hebben we hier onder 5 essentiële punten om op te letten.
- Het type voertuig, merk, model, uitvoering bouwjaar moet volledig overeenkomen met het type trekhaak en kabelset onderdeel nummer.
- De trekhaak balk mag niet beschadigd, verbogen of verroest zijn let hierop in geval van een 2e hands trekhaak.
- De trekhaak moet een Europees goedkeuringsmerk, deze staat op het trekhaak typeplaatje wat aan de trekhaak bevestigd moet zitten.
- Bij hergebruik van trekhaak dient altijd nieuw bevestigingsmateriaal als bouten, moeren en ringen gebruikt te worden. Al het bevestigingsmateriaal moet overeenkomen met de originele door de trekhaak fabrikant voorgeschreven onderdelen. Eerdere gebruikte bouten en moeren nooit opnieuw gebruiken.
- Controleer het juiste bevestigingsmateriaal met de handleiding van de trekhaak. Weet ook welke voor en aan-draaimoment er nodig zijn. Gebruik hiervoor de handleiding van de trekhaak. Gebruik altijd een momentsleutel die beschikt over de juiste opname moment in Newton meter. Zodat de bouten met de exacte krachtmoment volgens de handleiding trekhaak-fabrikant vast gezet worden. Een semiprofessionele momentsleutel met een bereik van 28 tot 210 Nm heb je voor circa € 24,99 van het merk HBM. Dit gereedschap kan je vaak ook huren/bruikleen bij een doe het zelf garage.
Tweedehands trekhaak kopen
Een gebruikte trekhaak kan je vinden bij autoparts24.nl, dit is de grootste markt van Europa voor tweedehands auto-onderdelen of je kan zelf een sloopbedrijf benaderen. Een andere mogelijkheid is om over de grens bij de oosterburen te kijken. De Duitse marktplaats voor auto onderdelen is een veel gebruikte ebay.nl Daar vind je een ruim aanbod van zowel 2e hands trekhaken als ook nieuw aangeboden trekheken en andere auto onderdelen. Voor het gemak; een trekhaak vertaal je naar Anhängerkupplung en afgekort AHK.
Vervang bevestigingsmateriaal bij een opnieuw te gebruiken trekhaak altijd noodzakelijk!
Het type staal van de bouten en moeren; Vaak wordt gedacht: hoe sterker het staal hoe beter. Dit is absoluut een misvatting. Elke toepassing vereist zijn eigen sterkte en andere eigenschappen. RVS is bijvoorbeeld erg hard maar breekt ook eerder dan gewoon staal. Bouten en moeren worden niet zomaar gemaakt in verschillende materiaalkwaliteiten. Er wordt voor in de carrosserie ook een ander schroefdraad type toegepast. Raadpleeg altijd de trekhaak fabrikant van het merk trekhaak dat je wilt gaan gebruiken.
Trekhaak balk plaatsen met gebruik van een momentsleutel
De materiaaleigenschappen van bouten en moeren zijn vastgelegd in de Europese norm EN 20988 deel 1. Meer weten hier over? Op de site Oldtimerrestauratie.com staat een interessant artikel hierover.
Bij iedere trekhaak vanuit de fabriek wordt een handleiding geleverd. Daar staat precies in hoeveel kracht de bouten en moeren mee vast gezet moet worden. Dit noemen we het aantrekkoppel, aanhaalmoment of aandraaimoment.
- Voor alle bouten en moeren zijn deze aandraaimomenten bekend. Deze kunnen verschillen per bout, afhankelijk van kwaliteit materiaal en de dikte van een bout en toepassing.
- Om nu die kracht goed te krijgen hebben we een momentsleutel. Een momentsleutel is een instelbare sleutel die lijkt op een ratel uit een doppen set. De momentsleutel is op de benodigde kracht in te stellen, die kracht wordt aangegeven in newton meter.
- Stel dat je een aanhaalmoment nodig hebt van 100 Newton meter, dan betekent dat wanneer de momentsleutel precies 1 meter lang zou zijn je aan het einde van de sleutel precies met 100 Newton moet trekken. Meestal is de sleutel korter bijvoorbeeld een halve meter, de kracht die jij dan moet leveren wordt dan 2 keer zo groot, namelijk 2*100=200 Newton.
- Een momentsleutel geeft bij het bereiken van de ingestelde waarde een klik zodat je weet dat de kracht voldoende is.
- Wanneer je bouten of moeren toch meer kracht vast draait loop je het risico dat de bout breekt, meestal gebeurt dit precies onder de kop. Wanneer dit gebeurt op het moment dat je een aanhanger trekt dan kun je wel raden wat het gevolg kan zijn.
- Ook is het nodig om kruislings vast te draaien. De bouten eerst los vast te draaien en pas als alle bouten en moeren op hun plek zitten ze op de juiste benodigde kracht te zetten. De eenheid voor kracht is Newton met symbool F
Momentsleutels met een kracht tot ongeveer 200 newton;
Geef een reactie